Aanplant

Voor het aanplanten bekijken we best even enkele factoren die belangrijk zijn om later een goede groei te bekomen:

Standplaats

De Rhodo, Pieris en Skimmia hebben best een beschutting tegen koude noorden- en oostenwind in de winter. Deze veroorzaken uitdroging en/of vorstschade. In het algemeen houden Rhodo’s niet van harde wind!

Grondsoort

Een Rhodo, Pieris en Skimma groeit het best in een grond met een pH van 4 tot 6. Ideaal is een humusrijke zandgrond met goede drainage! Humus houdt immers goed het vocht in de kluit. Omdat zij een oppervlakkige kluit vormen (max. 40 cm diep) is het bij het aanplanten aangewezen om gebruik te maken van turf (omwille van de lage pH) en eventueel zand. Naald- en /of sparrengrond werkt ook heel goed en bevat bovendien humus. Bij kleigronden voorziet men best onder de plant grind of puin om een goede doorlaatbaarheid van water toe te laten. Een stuk anti-worteldoek op het puin of grind werkt goed omdat de grond tussen het puin niet kan wegspoelen.

Zonlicht

Rhodo’s met een groot blad kunnen minder zon verdragen dan die met een klein blad. Veel schaduw laat hem grilliger groeien en vooral minder bloeien. Halfschaduw of beter gefilterd zonlicht heeft zowel voor de Pieris als Rhodo de meest gunstige groeiomstandigheden.

Wanneer planten?

De periode waarin je een Rhodo, Pieris en Skimmia kan planten is heel ruim. Zolang het niet vriest of snikheet is, kan het eigenlijk altijd. Zowel de Rhodo, Pieris als Skimmia heeft een zeer compacte wortelkluit, die doorgaans niet dieper groeit dan 40 cm. Maar de allerbeste tijd is in de herfst, eind september en oktober. De plant kan dan nog wat doorwortelen en goed aanslaan voor de winter. In maart en april, als het niet meer vriest, is ook mogelijk; goed water geven is dan noodzakelijk.

Hoe aanplanten?

  1. Kies de plaats waar je de Rhodo, Pieris of Skimmia wil inplanten.
  2. Maak een ruim plantgat van zo’n 3 keer de kluitomtrek en +/- 40 cm diepte. Giet eerst een emmer water in de kuil. Als het lang duurt voordat het water wegzakt, is er iets mis met de drainage (zie grondsoort)!
  3. Vul het plantgat met een mix van turf, sparrengrond, … (zie grondsoort) en meng goed met de overtollige grond. Plant nooit in zuivere turf, want deze is te zuur en bevat geen voedsel.
  4. Neem de Rhodo, Pieris of Skimmia die in pot werd aangeleverd en verwijder de pot. De wortels zijn keurig tegen de potgrond gegroeid. Die buitenkant moet je ‘opruwen’ zodat de wortels beter in de grond contact maken en doorgroeien! Dit kan je doen met een harkje, je handen of de punt van een mes.
  5. Zorg ervoor dat de kluit goed nat is. Dompel hem daarom in een emmer met water totdat er geen luchtbellen meer zijn.
  6. Maak een kuil in de de klaargemaakte grond en zet de Rhodo of Pieris erin. Het is belangrijk om hem even diep in te planten als hij in de pot stond!
  7. Giet een emmer water in het plantgat, zodat de kluit en de grond eromheen goed nat zijn. Zo kunnen de wortels in de omringende grond goed verder groeien.
  8. Druk de grond licht aan met je voet of handen en gebruik de overtollige aarde om een rand rond het plantgat te maken. Zo kan het water dat je geeft niet weglopen.

Scroll naar boven